Jaké mají účinky na kakaové boby
Co jsou kakaové boby?
Kakaové boby rostou na stromě zvaném kakaovník pravý, tento strom je stále zelený a kvetoucí a tento strom se podobá naší jabloni, původ má v Jižní Americe. Nejvíce se mu daří v oblastech rovníku. Plod se řadí mezi peckovice, roste do délky 30 cm a váží až půl kilogramů. Boby uvnitř mají kolem sebe bílý měkký povlak, který má kyselou chuť. Samotné boby mají bílou barvu a jsou nahořklé.
Aby měli svojí známou barvu a chuť musí projít procesem fermentace a sušení. Potom se převážejí v jutových pytlích do čokoládoven.
Jaké látky obsahují kakaové boby?
Nepražené kakaové boby se řadí mezi superpotraviny. Boby obsahují až 380 chemických látek a jsou jednou nejkomplexnějších potravin naší planety. Kakaové boby obsahují tuky, sacharidy, bílkoviny a minerální látky.
Z čeho se skládá kakaové máslo?
Jelikož kakaové boby obsahují hodně tuků, tudíž se chuťově přibližují oříškům. Proto jsou vhodnou náhražkou sladkostí, při dodržování nízkosacharidové dietě. Tento tuk se skládá z pěti prospěšných mastných kyselin.
Kyselina olejová
Jedná se o mononenasycenou mastnou kyselinu, která působí preventivně proti rozvoji srdeční choroby a ostatních kardiovaskulárních onemocnění. Také snižuje cholesterol.
Kyselina stearová
Jedná se o nasycenou mastnou kyselinu, která snižuje cholesterol. Dále taky zlepšuje metabolismus tuků, zvyšuje citlivost na inzulín a to napomáhá ke snížení rizika obezity.
Kyselina palmitová
Ta se vyskytuje snad ve všech tucích. V největší míře jí najdete v živočišných tucích a palmovém oleji.
Kyselina linolová
Jedná se o polynenasycenou mastnou kyselinu a taky je silný antioxidantem. Používá se na boj s obezitou.
Kyselina alfa-linolová
Je esenciální mastná kyselina omega 3, která má blahodární vliv na srdce a krevní oběh.
Kakaové boby, tedy i čokoláda, jsou velkým antidepresivem. Také obsahují celou řadu neesenciálních kyselin, které ve spolupráci s vitamínem C, nutný ke správné syntéze kolagenu.